Bună, tuturor!

Astăzi am revenit pe blog cu un nou articol despre o carte cu o poveste ce m-a impresionat și care m-a făcut să plâng pe parcusul ei.


Detalii despre carte:

An apariție: 2013

Editura:Polirom

Gen: Fictiune

Nr pagini: 248

Într-o lume în care grija părinților pentru copii ajunge să îi indepărteze sufletește de aceștia, romanul Tatăl celuilalt copil reamintește un lucru fără de care orice efort, oricât de bine intenționat, e în van: să te arăți preocupat nu înseamnă să fii mâhnit ori să descoperi lipsuri și ciudatenii pe care să vrei cu orice preț să le repari, ci să arăți încredere și să te porți cu înțelegere.

Cu iubire. Ceva atât de simplu și atât de fragil.

Poveste:

Povestea se învărte în jurul lui Shahab, care în aparență pareun copil cu probleme. El refuză să vorbească, se comportă ciudat, este închis în el și are o viață interioară cu doi prieteni imaginari: Asi și Babi. Cu cei doi vorbește, ei îi spun ce să facă și cum să se comporte cu cei din jur.

Shahab cu timpul devine din ce în ce mai închis în el, se răzbună prin diferite mijloace pe oamenii ce "îi fac rău" lui, dar, și mamei sale.

Ea chiar nu știe că toți copiii buni, sănătoși, frumoși și deștepți sunt ai taților, pe când copiii proști, urâți, bolnavi și muți sunt ai mamelor?

Cartea începe cu aniversarea lui Shahab de 20 ani, când el se uită la o fotografie cu tatăl lui și își amintește de copilăria lui nefericită. 

Povestea este în mare parte relatată de către Shahab, dar sunt și câteva capitole ce cuprind perspectiva mamei sale.

Perspectiva lui Maryam, mama lui Shahab, relatează faptul că mama suferă pentru el, pentru căsătoria ei nefericită și pentru faptul că a fost nevoită să renunțe la visele ei pentru creșterea copiiilor și întreținerea casei. 

De-a lungul cărții, familia tatălui lui Shahab este convisă că cel mic are o problemă ce trebuie investigată de medic. Shahab este înjosit de către vărul său constant încă de când era mic, el fiind numit "prost" doar pentru că nu poate vorbi și este naiv. 

Totodată, Shahab bănuiește că familia lui plănuiește să-l interneze dacă este nevoie după o investigație la doctor, și într-o clipă de neatenție, el decide să fugă.

Singur fiind pe stradă, se agață de orice trecător ce îi trece în cale, până într-un moment când întâlnește o femeie ce hotorăște să îl ia acasă.

Shahab petrece câteva zile la familia lui "temporară" unde este numit Micul Prinț și răsfățat, dar ușor-ușor începe să simtă lipsa mamei. 

Într-un final, se regăsește cu familia lui și ține legătura pentru o perioadă cu cei doi soți care au avut grijă de el.

Singura persoană care l-a crezut și convis că poate vorbi este bunica lui, Bibi (mama mamei sale) care stă pentru o perioadă în casa fiicei sale. 

Bibi nu avea nici o dorință de a se mândri cu meritul că mă făcuse să vorbesc. Nu voia să demonstreze nimic. Nu voia să facă paradă cu mine. Și, mai important decât orice altceva, nu mi-a trădat încrederea.

Bibi l-a văzut deștept și capabil și a început să îl convingă să vorbească. Ea consideră că Shahab nu vorbește din cauza lipsei de atenție din partea familiei. 

Bibi a reușit să îi câștige încrederea lui Shahab luându-i apărarea în fața familiei și păstrându-i secretul (Shahab vorbea cu bunica lui în secret, ea reușiind să îi schimbe perspectiva despre școală și îl înscrie la cursuri).

Într-un final, Naser, tatăl lui Shahab, își recunoaște greșelile la festivitatea de premiere a maieștrilor caligrafi, dar regretele lui nu reușesc să steargă trecutul din sufletul lui Shahab.

Gândurile mele după terminarea cărții:

Am reușit să termin cartea în doar 48 de ore. M-a ținut în suspans, mi-a "zdrobit" inima acolo unde a fost cazul, și mi-a dat un zâmbet pe buze de-a lungul ei. 

Personal, recomand cartea tuturor, este o lectură ușoară, ce te face să uiți de probleme și prezintă și o adevărată lecție de viață care se regăsește cu siguranță în multe familii: Obiceiul părinților de a face comparații între proprii copii.

Cartea pot fi achiziționate de aici:





Mulțumesc că ai citit până aici! ❤️


**link-urile nu prezinta link-uri de afiliere de la edituri**