Bună tuturor! 

Revin astăzi pe blog cu un nou articol pentru voi despre o carte pe care l-a început nu am îndrăgit-o, dar a avut un final neașteptat.


Detalii despre carte:

An apariție: 2020

Editura: Litera

Gen: Beletristică / Ficțiune

Nr pagini: 336

Anglia secolului al XVI-lea. Datoria unei devoratoare de păcate este să ia pacatele muribunzilor asupra ei și să le poarte cu sine până-n mormânt. Ea trebuie să asculte confesiunile acestora și să le devoreze păcatele, într-un ritual funerar complex, în care tuturor păcatelor, mai mici sau mai mari, le corespund anumite bucate. Inițiată de păcatele altora, devoratoarea este evitată de toți și redusă la tăcere, trăind izolată la periferia orașului.

May Owens este o copilă orfană, în vârstă de paisprezece ani, a cărei principală preocupare este procurarea hranei de zi cu zi. Arestată pentru că a furat o pâine, ea este condamnată să devină devoratoare de păcate. Este o sentință nimicitoare, care îi schimbă peste noapte întreaga viață, dar îi deschide totodată multe uși.

Și atunci când două dintre doamnele de la curtea reginei se îmbolnăvesc grav, May le ascultă confesiunile pe patul de moarte È™i începe să cerceteze un zvon teribil, abia È™optit pe coridoarele palatului. 

Nota autoarei: Devoratoarele de păcate au existat în anumite regiuni ale Marii Britanii până în urmă cu aproximativ un secol. Nu se mai știe aproape deloc cât de multe și cine erau ele, în afară de faptul că au fost nișe paria. Ce știm este că stăteau lângă sicrie și mâncau o bucată de pâine, într-un ritual tradițional cu rezonanțe creștine, menit să-i absolve pe morți de păcate. Povestea pe care am scris-o începe cu acest crâmpei, dar este rodul imaginației mele. Unele dintre personaje se aseamănă cu personalități istorice, dar aceasta nu este o lucrare de istorie, ci o operă de ficțiune.

Romanul Devoratoarea de păcate este o poveste captivantă despre trădare, putere, destinul femeii È™i strania libertate pe care È›i-o poate oferi statutul de paria al societății - căci, aÈ™a cum va afla May, să fii un nimeni schimbă uneori totul. 

Poveste:

Povestea se învârte în jurul secolului al XVI-lea, în timpul dinastiei Tudorilor. Devoratoarele de păcate sunt femei menite să asculte confesiunile muribunzilor, iar fiecărui păcate îi era asociat un fel de mâncare. Lista acestora se află la începutul cărÈ›ii, iar cele mai comune sunt: stafide - adulter, vin fiert - beÈ›ie,  porumbel fript - hoÈ›ie, inimă - crimă.

După ce devoratoarea termina de ascultat confesiunea, ea îi spunea familiei ce bucate să pregăteasă, iar atunci când le mânca, se considera că lua păcatele asupra ei. 

Protagonista cărții este o orfană de 14 ani, May Ownes, care ajunge la închisoare pentru că a furat o pâine, și primeste o pedeapsa mai rea decât moartea (era cea mai comună în vremurile acelea), fiind forțată să devină devoratoare de păcate.
Forțată să poarte un colier în jurul gâtului cu litera D, ce trebuie să fie la vedere și poate fi deschis, cât și marcată cu litera D pe limbă.

Deschid gura ca să-mi văd limba. Un D negru se unduiește pe ea ca un semn al diavolului. Limba e roșie și umflată în jurul lui. E monstruoasă. Eu sunt monstruoasă. Mă întorc cu spatele la oglindă.

May devine o persoană singuratică, ce se teme de lumea întreagă și care nu poate vorbi cu nimeni altcineva, pentru că toți se feresc de devoratoare. Singura persoană lângă care poate sta este o altă devoratoare de păcate, dar nici între ele nu vorbeau.

La o recitare, May o însoțește pe cealaltă devoratoare de păcate - cu care împarte casa - la curtea regală și aude confesiunile uneia din doamnele reginei, descoperă secretele ce trebuiau ascunse, secrete ce îi vor pune viața în pericol.

Gândurile mele după terminarea cărții:

Romanul m-a surprins pe parcusul parcurgerii lui și m-a făcut să nu vreau să-l las din mână pe final.

Este intersantă ideea de la care a pornit autoarea: fiecărui păcat să îi corespundă un anumit fel de mâncare. 

Povestea este una intersantă, plină de detalii ce se leagă între ele și nu te plictisesc, iar acțiunea devine captivantă pe parcusul cărții.

Intersant este È™i faptul că deÈ™i orfanei îi este teamă de lumea din jurul ei, ea tânjeÈ™te după afecÈ›iune È™i primeÈ™te lume în casă, fără să îi pese dacă oamenii fug sau nu de ea. 

Recomand cartea tuturor pentru că îți deschide imaginația și te face să te gândești tu ce păcate ai și ce preparate ar trebui pregătite pentru tine.

I-am oferit pe GOODREADS nota 3 din 5 pentru că povestea este uÈ™or plictisitoare la început, dar pe parcurs te va prinde cu siguranță.


Cartea poate fi achiziționată de aici:





Nu uita că mă găseÈ™ti È™i pe instagram unde postez zilnic despre cărÈ›ile pe care eu le citesc.

Ne putem conecta È™i pe goodreads dacă vrei să fii la curent cu recenzile mele. 

MulÈ›umesc că ai citit până aici! ❤️

**link-urile nu prezinta link-uri de afiliere de la edituri**