Bună, tuturor!
Revin astăzi pe blog cu un nouă recenzie a unei cărți pe care am adaugat-o printre preferate și care m-a făcut să nu mai vreau să o las din mână.
An apariție: 2012
Editura: POLIROM
Gen: Beletristică
Nr pagini: 392
O scurtă introducere a cărții:
Roman interzis de două ori, Cel care mă așteaptă a devenit cea mai vândută carte a tuturor timpurilor în Iran (peste 20 de ediții). Povestea romanului este una emblematică pentru destinul femeilor din Iran. Evenimentele debutează în anul 1979, cu puțin timp înainte de revoluția iraniană, și se concentrează asupra vieții unei femei obligate să se descurce singură, cu trei copii, într-un oraș dezbinat de conflicte politice și religioase, aflat într-o permanentă stare de instabilitate și nesiguranță.
Oamenilor le place să își inventeze eroii ca să se poată ascunde în spatele lor.
Acțiunea:
Masumeh, o copilă inocentă ce se află la vârstea adolescenței, ce iubește școala și are aspirații mărețe, trăieste cu visul că într-o zi va reuși să-și termine studiile și că va urma o facultate. Ea este conștientă că șansele ei sunt mici datoriile mediului familial în cae s-a născut și crescut: o mamă ce trăiete doar pentru fiii ei, frații ei ce o urăsc pentru inteligența ei. Singurele persoane ce o sprijină sunt tatăl Agha Jun - un om muncitor cu un suflet bun și o inimă mare și prietena ei cea mai bună - Parvaneh - de care va fi despărțită. Din păcăte prin ochii ei reușim să vedem viața tristă, nedreaptă și plină de durere a femeii din Iran - ce are o singură obligație: să fie soție și mamă, fără a avea un cuvânt de spus sau drept de decizie pentru viața ei.
Într-o zi în drum spre școală, Masumeh se îndrăgostește de un tânăr. Deși relația lor este inocentă, rezumându-se doar la câteva priviri, iubirea ei este descoperită de către familie și ajunge să fie măritată cu forța. Ea își cunoaște soțul în ziua nunții, dar are parte de un destin de partea ei: soțul îi permite să-și continue studiile și care spre deosebire de alți bărbați din Iran, el nu încearcă să-i controleze viața pas cu pas.
Totul pare perfect pentru Masumeh, dar ea descoperă treptat că soțul ei are și alte preocupări decât familia și că idealurile și obiectivele sale policite îi pun viața și familia în pericol, forțând-o pe Masumeh să trăiască într-o continuă stare de îngrijorare și neliniște.
Ce mi-a plăcut:
Nu am cuvinte pentru a putea descrie cât de mult mi-a plăcut cartea. Povestea lui Masumeh este într-adevăr una interesantă, dar care din păcate reflectă viața femeilor din Iran. Personajele și acțiunea m-au făcut să mă transpun total în carte și să trăiesc alături de Masumeh toată viața ei. Am râs, trăit cu sufletul la gură și plâns împreună cu Masumeh în timp ce citeam fiecare pagină.
Ce nu mi-a plăcut:
Singurul defect al cărții pe care îl găsesc se rezumă la faptul că mi-am dat seama cât de nedreaptă este viața unor femei. Aici nu este vorba de carte în sine, ci de soarta lor. Am simțit multă durere și neputință când am citit anumite pasaje și m-am gândit că într-adevăr lucrurile astea se întâmplă și în realitate.
Concluzia:
Pentru mine o să rămână o carte fascinantă pe care cu siguranță o voi reciti. Finalul cărții m-a lăsat fără cuvinte și a reușit să-mi fure câteva lacrimi. Povestea este una atât de captivantă încât nu reușești să lași cartea din mână.
O recomand tuturor să o citească și cu siguranță o voi pune în colecția mea de cărți cu și despre femei.
I-am oferit pe GOODREADS nota 5 din 5.
Nu uita că mă găsești și pe instagram unde postez zilnic despre cărțile pe care eu le citesc.
Mulțumesc că ai citit până aici! ❤️
**link-urile nu prezinta link-uri de afiliere de la edituri**
0 Comentarii